17 Ağustos 2012 Cuma

Güney Kore'yi Tanımak.. (Meet South Korea)

(Picture: Flag of South Korea)

Turkish: 
Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti (Korece: 대한민국 Daehan Minguk; Hanja: 大韓民國; kısaca: 한국, 韓國 Hanguk) bazen sırf KoreDoğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güneyinde kalan bir devlet. Güney Kore'nin komşu devletleri batısında Çin Halk Cumhuriyeti, doğusunda Japonya ve kuzeyinde Kuzey Kore. Ülke'nin başkenti Seul'dur. Güney Kore ılıman iklim kuşağında kalıyor ve ülke arazisi dağlık topraklardan oluşuyor. Güney Kore sınırları 99,392 km²'lik bir alanı kaplar ve ortalama 50 milyon gibi bir nüfusa sahiptir.

Türkiye ile olan ilişkiler

Türkiye Güney Kore'yi 11 Ağustos 1949'da tanımıştır. İki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam ve olumlu bir temele sahip olmasının bir nedeni, Türkiye'nin 1950 Kore Savaşı sırasında Yarımada’ya asker göndermesi ve çok sayıda şehit vermesi olarak görülebillir. İki ülke arasındaki ilişkilerde siyasi alanda bir sorun bulunmamaktadır. Güçlü bir dostluk temelinde kurulan ilişkiler düzenli siyasi diyalogla sürdürülmektedir. Güney Kore ve Türkiye uluslararası platformda birbirlerine destek vermektedirler. Türkiye'den Güney Kore'ye en son resmi ziyareti cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 14 ve 16 Haziran 2010 arası yapılmıştır.

Fiziki yapı 

Güney Kore’nin güney ve batı kıyıları çok girintili ve çıkıntılıdır. Bir çok yarımada ve küçük adalarla çevrilmiştir. Bu kısımlarda, Pusan ve İnchon en önemli limanlarındandır. Doğu bölümü dağlık olmasına rağmen, batı bölümü geniş alanlar, ovalar ve tepelerle kaplıdır. Doğu bölümünde tabii limanlar da yoktur. Genellikle dağlıktır. Fakat dağlar yüksek değildir. En yüksek dağı 1916 m ile Chiri San Dağı'dır. Önemli nehirleri arasında Naktong, Han ve İnchon ırmakları sayılabilir.

İklimi 

Güney Kore’nin iklimi, kışın karalardan esen soğuk rüzgarların etkisindedir. Kışın ülkede kar nadiren yağarken yağmur görülmez. Güneşli ve açık bir hava olmasına karşın ayaz nedeniyle hava sıcaklığı çok düşer.


English:
South Korea , officially the Republic of Korea (Hangul대한민국; Daehan Minguk), is a sovereign state in the southern part of the Korean Peninsula. The name "Korea" is derived from Goryeo, a dynasty which ruled in the Middle Ages. Its neighbors are China to the west, Japan to the east, and North Koreato the north. South Korea lies in the north temperate zone with a predominantly mountainous terrain. It covers a total area of 99,392 square kilometers and has a population of almost 50 million. The capital and largest city is Seoul, with a population of 9,794,304.

In addition to domestic consumption, South Korean mainstream culture, including televised drama, films, and popular music, also generates significant exports to various parts of the world. This phenomenon, often called "Hallyu" or the "Korean Wave", has swept many countries in Asia and other parts of the world.

Korean television shows, especially the short form dramatic mini-series called "dramas", have also become popular outside of Korea, becoming another driving trend for wider recognition. The trend has caused some Korean actors to become better known abroad. The dramas are popular mostly in Asia. The stories have tended to have a romance focus, such as Princess HoursYou're BeautifulMy Name is Kim Sam SoonBoys over FlowersWinter SonataAutumn Fairy TaleFull House,All About Eve and Secret Garden. Historical/fantasy dramas have included Dae Jang GeumThe LegendDong Yi and Sungkyunkwan Scandal.



Categories:

0 yorum:

Yorum Gönder